De FIRST Rekening van Ethias: ingaan op het uitkoopbod?

Verschillende abonnees hebben ons gemeld dat zij, of familieleden, nog gelden hebben staan op de FIRST rekening van Ethias. De vraag die terugkomt: Moeten we ingaan op het uitkoopbod van Ethias?

De lezersvragen behandelen we normaal exclusief voor betalende abonnees in de rubriek "Lezersvragen". Nu en dan zullen we een uitzondering maken, dus hieronder volgt ons antwoord in het publiek gedeelte.

Het voorstel van Ethias

Op het eerste zicht zou je bij dergelijk voorstel ervoor kiezen om niet uit te stappen. Want 3,75% gegarandeerd rendement vind je momenteel nergens nog in de markt.

De details van het Ethias voorstel met betrekking tot de FIRST rekening vind je via deze link.

Maar bij de FIRST rekening van Ethias zouden wij voor het volgende advies kiezen:

Choose for the return OF your money, instead of the return ON your money.

Kies voor het behoud van uw kapitaal in plaats van het rendement op uw kapitaal.

Het is veel belangrijker om je kapitaal nu nog te recupereren, dan om het risico te lopen dat je je kapitaal zal verliezen (in de zogenaamde 'bad bank') als je voor het hogere rendement blijft kiezen.

Ethias en het risico van de tegenpartij

Vele beleggers zijn vergeten dat er aan elke belegging ook een risico van de tegenpartij is verbonden. Het risico dat de tegenpartij van je geld in de problemen komt, zal in de toekomst weer verrassend toenemen.

Ethias zit overduidelijk in de problemen. Ze moeten hun FIRST-portefeuilles afbouwen van Europa. (zie: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2250487) Ze probeerden die te verkopen, maar vonden geen koper. Bij de recente stress-test van de ECB, die trouwens een lacher was, kwam Ethias toch in de problemen. Een échte stress-situatie in de financiële markten kan Ethias zeker doen kapseizen.

Geen politiek kapitaal voor nieuwe overheidssteun

We denken niet dat er nog politiek kapitaal zal zijn om Ethias een tweede keer te redden. Alleen al om twee redenen: Ten eerste, het Ethias bestuur heeft samen met Steve Stevaert hun politiek kapitaal verloren. En ten tweede, er zijn nu nog naar schatting 50.000 mensen met een First rekening. Dat is vele malen minder electoraat dan de 800.000 Arco aandeelhouders. En die laatsten zitten, ondanks verwoede pogingen van CD&V, ook nog op hun geld te wachten.

Dus wanneer het fout loopt met de FIRST rekeningen die in de "bad bank" worden ondergebracht, denken we niet dat deze nog gered zullen worden. Eerlijk gezegd, als belastingbetaler mogen we best hopen van niet! Bovendien, de Europese financiële regelgevers zullen moeten kiezen voor een 'bail-in' wanneer een financiële instelling in de toekomst failliet gaat. Ze hebben het zelf al gezegd en gedaan in Cyprus in 2013. 'Bail-in' wil zeggen: aandelenbeleggers, obligatiehouders & spaarders verliezen eens significant deel van hun kapitaal.

Wat doe je met het vermogen dat hierbij vrijkomt?

Het probleem dat overblijft. Wat is het beleggingsalternatief? Nergens vind je nog dergelijke marktrentes. Obligaties en aandelen noteren algemeen té hoog. We zouden het bedrag in cash houden en wachten op betere tijden, nieuwe opportuniteiten (misschien zelfs een deel in échte cash in de kluis). Het rendement op spaarrekeningen is toch verwaarloosbaar én je hebt op spaarrekening het risico van de tegenpartij én risico op rijkentaks. Afhankelijk van je risicoprofiel is een spreiding in enkele goede gemengde fondsen uiteraard ook een mogelijkheid. We raden aan de aankooppolitiek in gemengde fondsen ook in de tijd te spreiden.

Conclusie

Wij zouden opteren voor de uitstapregeling bij de FIRST Rekening, de totale afkoop, die voordelig lijkt. Je krijgt voor 14% intresten uitbetaald, en roerende voorheffing is niet van toepassing. Als je niet kiest voor de uitstap, neemt het risico op kapitaalverlies toe. De marktomgeving van negatieve rentes evolueert in het nadeel van Ethias. Zorg ervoor dat je niet gevangen wordt in het financiële doolhof wanneer de restanten van de FIRST Rekening worden ondergebracht in een 'bad bank'.

Hoe bedrijven aandelenkoersen artificieel hoog hou...

Gerelateerde berichten

Ontvang een gratis proefexemplaar

Aanvragen
Proefexemplaar Analyse & FondsenAnalyse
Wait a minute, while we are rendering the calendar
Analyse Banner
Vandamme_Jeroen @ErikMaertens60 Die goede herinnering kunnen ze niet confisceren, Erik. En gelukkig zijn er nog veel andere mooie landen om naar te reizen.
Vandamme_Jeroen Paper money eventually returns to its intrinsic value = trash. https://t.co/9zIZ6aGLYk
Vandamme_Jeroen @jvluijmans Volledig mee eens. Gents vastgoed belachelijk duur, ook op internationale schaal. https://t.co/vMOy06H64G
Vandamme_Jeroen "The whole retire early thing is unimportant to me. It's more about gaining control of your time." "We've just cho… https://t.co/O8t7T8gUxf
Vandamme_Jeroen @oscartangoatc Bedankt voor de geruststelling :-) Het nieuws was misschien wat met de haren erbij gesleurd...
Vandamme_Jeroen Daar zit een haar in de boter... Geen haar op mijn hoofd dat er nog aan denkt om naar Zuid-Afrika te gaan. https://t.co/g8w3E3bJOY
Vandamme_Jeroen @vince_ceulemans Slow but steady. It still feels like testing before a big move.
Vandamme_Jeroen "South Africa unexpectedly fell into first recession since 2009." "Agriculture recording an annualized 29% contract… https://t.co/DnUAna6XmF