Over ons | Analyse
Gebruiker

Wie zijn wij?

Jeroen Van Damme

Jeroen Vandamme

Jeroen Vandamme was bijna één decennium werkzaam in de financiële sector, waarvan 8 jaar in private banking. Hij werkte voor ABN AMRO Private Banking in België en Luxemburg, en werkte daarna ook voor Société Générale Private Banking. Bij deze laatste was hij onder andere verantwoordelijk voor de selectie in beleggingsfondsen. Jeroen onderhield talloze directe contacten binnen de fondsenwereld, van de grotere vermogensbeheerders tot de kleinere fondsenboetieks.

De sector van beleggingsfondsen kende de voorbije jaren een enorme groei. Wij zijn er stellig van overtuigd dat een onafhankelijke analyse noodzakelijk is om de beste fondsen te selecteren binnen de juiste sector én op het juiste beleggingsmoment.

Jeroen heeft een uitgesproken visie op de financiële markten. Hierbij staat het belang van macro-economische analyse centraal, in combinatie met een contraire beleggingsfilosofie en een fundamentele & technische analyse van de financiële markten.

Jeroen Vandamme behaalde het diploma van Licentiaat in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Gent. Hij studeerde verder ook bedrijfseconomie aan de Gentse universiteit.

Begin jaren 2000 investeerde Jeroen zijn eerste spaarcenten in goud toen een Napoleon goudmunt nog aan 50 euro per stuk noteerde. Met zijn eerste salaris kocht hij fysieke zilverstaven toen de zilverprijs in 2005 aan 8 dollar per ounce noteerde. De trend was gezet.

Toen hij op jonge leeftijd in 2007 begon te werken in de private banking sector werd op de tweede dag gevraagd om zijn ontslag. Collega's waren te weten gekomen dat Jeroen de zoon was van Roland Vandamme die toen gekend stond als een zeer kritische analist die waarschuwde voor een instorting van de bankensector. Jeroen werd dus als een bedreiging gezien. 

Het ontslag werd afgewend dankzij een chef die toch vertrouwen toonde. Jeroen bouwde een klein decennium carrière in de sector waarna hij er toch uitstapte omdat de sector niet ten goede veranderde na de crisissen.

2007 zou effectief het begin vormen van de grote bankencrisis. Bij ABN AMRO zat Jeroen op de eerste rij om het allemaal te aanschouwen.


Dat was de tijd toen Fortis met een consortium van banken ABN AMRO wou overnemen maar de vingers totaal verbrandde. Fortis moest tijdens de bankrun van september 2008 gered worden van het bankroet. Jeroen zag toen de ervaren private bankers die een jaar daarvoor nog om zijn ontslag hadden gevraagd, bleek wegtrekken achter hun computerschermen.

In 2015 begon Jeroen met een publicatie voor onafhankelijk advies in beleggingsfondsen. Gezien het fondsenadvies bij vele financiële instellingen allesbehalve onafhankelijk verloopt, was daar echt nood aan. Na enkele jaren werd FondsenAnalyse stopgezet om zich volledig te focussen en het schrijven van de Analyse nieuwsbrief over te nemen van zijn vader. 

In de periode van 2019 tot 2021 werd in de Analyse nieuwsbrief en via de modelportefeuille op uitzonderlijke wijze de rally in de rhodiumprijs bespeeld tot de topkoersen van 28.000 dollar/ounce. Gaandeweg komen meer value-aandelen en andere beleggingsthema's aan bod in de Analyse nieuwsbrief. 

Tegelijkertijd blijft de decennialange expertise in edelmetaalbeleggingen behouden.

In de tweede helft van 2021 nam Jeroen een half jaar een break van het schrijven na de uitzonderlijke beleggingsresultaten in 2019 en 2020 telkens +36% voor de AnalysePortefeuille.

Sinds enkele jaren woont Jeroen met zijn gezin in Zuid-Frankrijk in de buurt van de stad Carcassonne. Wanneer hij niet de financiële markten volgt vanachter de computers, dan is hij te vinden in de tuin, ergens onderweg met de kinderen, of met de koersfiets in de bergen of de vallei. Alhoewel, voor dit laatste de voorbije twee jaar helaas heel weinig tijd vrij was.

Het is allemaal een kwestie van prioriteit. En de laatste jaren steekt hij zijn prioriteit van de vrije tijd in de stelselmatige uitbouw van een Mediterraans voedselbos. Deze boomgaard of voedselbos bevat intussen olijf- en amandelbomen, vijgen, abrikozen, kersen, allerhande bessenstruiken, appel- en perenbomen, citrusfruit, feijoa's en guave's, cactusfruit, loquat, erwtenbomen en aardbeienbomen (ja, dat bestaat!).

Jeroen is ervan overtuigd dat de inflatoire crisissen het wereldwijde voedselsysteem verder onder druk zullen zetten. Niet alleen de kwantitieve output maar vooral de kwaliteit van het voedsel zal verder aangetast en ontwaard worden. En intussen is de boomgaard, een haven van rust om de gekte van het wereldwijde beurscasino even te ontlopen.

Kortom, met Jeroen kan je veel langer een gesprek hebben over fruitbomen dan over de beurs.

Roland Van Damme

Roland Vandamme

Roland Vandamme studeerde economie aan de Universiteit Gent. Begin 1981 startte hij een nieuwsbrief naar Amerikaans voorbeeld met als doel zijn visie op de financiële markten over te brengen op hen die het wilden horen en er iets voor over hadden. Hij schreef vele jaren columns in diverse media. Concentreerde zich steeds verder op die ‘onafhankelijke’ nieuwsbrief Analyse.

Op herhaaldelijk aandringen van abonnees werd in 1999 een ‘voorbeeldportefeuille’ opgestart. Die is tot op heden bij wijze van spreken… de ten bagger voorbij. Ruim meer dan 1.000 procent rendement. Het begrip ‘Ten Bagger’ werd gelanceerd door Peter Lynch van Fidelity Magellan bij het begin van de jaren tachtig. In de periode dat Peter Lynch het fonds beheerde - tussen 1977 en 1990 - werd hij beroemd door zijn exquise selectie van aandelen die vertienvoudigden in koers. Ten baggers dus. Het rendement van de AnalysePortefeuille is iets minder dan dat van Lynch, geen 29 % op jaarbasis maar toch een verdienstelijke 17 % gedurende nu toch al 17 jaar aan een stuk. Dat is zomaar geen gratuite bewering. De bewijzen zijn er. Al is een verleden geen garantie voor een toekomst, het is toch al een begin.

Missie & visie

Onze missie is om analyses over de financiële markten te brengen nadat ze gefilterd zijn van alle overtollige nieuws. Onze beleggingsaanpak is tegendraads. Wij noemen het avant-garde. De beleggingsideeën leiden vaak tot superieure rendementen die we zwart op wit kunnen bewijzen.

De Analyse nieuwsbrief bestaat sinds 1981 en sinds 1999 met een voorbeeldportefeuille die is belegd met echt geld. De AnalysePortefeuille is sindsdien de rode draad doorheen de beleggingsadviezen in de nieuwsbrief. Wij leggen niet de focus op losse beleggingstips waarmee we je eerst rond de oren slaan en later toch niet meer opvolgen als ze het slecht blijken te doen.

Je leest het al. De Analyse publicaties zijn no-nonsense qua aanpak en stijl. Dat alleen al is uitzonderlijk in de financiële wereld.

Het is onze missie om onze nieuwsbrieven in een duidelijke en heldere stijl te schrijven. De unieke schrijfstijl is voor vele abonnees een verademing tussen al het andere voorgekauwde financiële nieuws.

Maar het allerbelangrijkste van onze missie blijft het begeleiden van onze abonnees in deze vaak vreemde financiële wereld. Een gids zijn in het doolhof van de financiële markten. Wij wijzen op de risico’s die verscholen liggen.

Wij zoeken de beleggingsopportuniteiten. We beleggen er samen in, met u.

Onze waarden

  • Integriteit: Onze doelstelling is om onze abonnees te helpen, zodat ze de financiële markten kunnen begrijpen. Wij doen niet aan spam marketing of andere praktijken.
  • Wij zijn familie. Roland Vandamme schrijft altijd op een zeer duidelijke en no-nonsense wijze. Vaak ook persoonlijk. Misschien is dit ook een van de reden waarom abonnees soms al 34 jaar lid zijn. Soms worden abonnementen doorgegeven van de ene generatie op de andere. En soms moeten we helaas afscheid nemen van abonnees. Jeroen Vandamme schreef tot 2014 al enkele jaren op occasionele wijze voor Analyse en verliet toen de bankensector om de Analyse publicaties én de bijhorende website een nieuw elan te geven.
  • Wij denken op lange termijn. Zoals vele familiebedrijven denken wij op lange termijn. Ook onze beleggingsvisie is op de lange termijn gericht. Wij brengen geen “tip van de week” of “fonds van de maand”.
  • Onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid is niet zomaar één van de vele kenmerken voor onze beleggingsdienst. Onafhankelijkheid maakt niet enkel het verschil. Dit is de basis van het hele concept. Als je afhankelijk bent van andere aandeelhouders, een financiële instelling, of een media-bedrijf met zijn advertenties, dan weet je dat je niet de beste adviezen en productvoorstellen kan krijgen. Je kan niet tegendraads zijn of avant-garde. Je moet in de pas lopen, marktconform zijn. En dat leidt nooit tot de beste resultaten, maar soms wel tot de grootste ontgoochelingen. Graag willen we u tonen dat het ook anders kan.

Historiek

34 jaar Avant-Garde Beleggen: Een tijdlijn

Avant-Garde is de Franse term voor voorhoede. Het betekende oorspronkelijk dat een groep soldaten ter verkenning werd vooruit gestuurd. Het concept avant-garde werd een metafoor voor het vernieuwende werk van kleine groepen intellectuelen of kunstenaars die voor de grote massa uitliepen.

Met Avant-Garde Beleggen loopt de beleggersnieuwsbrief Analyse al 34 jaar in de voorhoede van de financiële markten. Wij verkennen waar toekomstige financiële crisissen zullen plaatsvinden. Wij gaan op onderzoek waar tegelijkertijd grote financiële opportuniteiten schuilen. Echte financiële waarde zit veeleer op plaatsen waar weinig beleggers zoeken. Tegendraads denken is cruciaal om voor de massa beleggers uit te lopen. Het is cruciaal om de beleggingsopportuniteiten te vinden voordat de massa zich erop stort en de beurskoersen omhoog drijven.

Avant-Garde Beleggen is een vernieuwende manier van beleggen. Analyse schrijft over zaken in tempore non suspecto, zaken die anderen in een eerste fase zullen negeren, later ridiculiseren om ze ten slotte over te nemen en te doen alsof ze zelf op het idee kwamen.

Avant-Garde Beleggen is een revolutionaire vorm van beleggen die bepaalde beleggingsideeën en economische stromingen radicaal afwijst. Nu de huidige economische omstandigheden meer dan ooit de wetten van de zwaartekracht proberen te ontkennen, zijn vernieuwende beleggingsanalyses cruciaal om uw beleggingsvermogen enerzijds te beschermen tegen nieuwe financiële crisissen en anderzijds open te stellen voor nieuwe opportuniteiten.


Bekijk via onderstaand knop een summier overzicht van 34 jaar Avant-Garde Beleggen. Het is een tijdlijn die u brengt van investeringen op de Brusselse beurs, tot Oostenrijk, de Verenigde Staten en Japan. Een tijdlijn met waarschuwingen van crisissen in technologie-aandelen, Amerikaanse hypotheekgiganten en bankaandelen. Een tijdlijn met opportuniteiten in plantages, edelmetalen en olie. Onze analyses zijn overduidelijk van alle markten thuis. Analyses als voorloper op de massa.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden